Saptamana trecuta anuntam ca ma voi opri in acesta postare asupra Casei de Hessa-Darmstadt, pe care o numeam “mai celebra” decat ramura de Hessa-Kassel. Imi voi justifica aceasta afirmatie printr-o prezentare a celor mai importante legaturi dinastice care au apropiat aceasta respectata dinastie de cele mai importante monarhii europene.
Familia din Darmstadt a dat Europei, incepand cu secolul al XIX-lea, doua imparatese ale Rusiei, iar printre descendentii sai se numara o regina a Romaniei, o regina a Spaniei si o regina a Suediei.
Maria de Hessa-Darmstadt, sotia tarului Alexandru al II-lea |
Principesa Maria de Hessa-Darmastadt, fiica Marelui Duce Ludwig al II-lea, a devenit sotia tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Unica lor fiica, de asemenea botezata Maria, s-a casatorit cu al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii & Irlandei, Alfred, devenit duce de Edinburgh, iar mai apoi duce de Saxa-Coburg-Gotha. Alfred si Maria au devenit parintii celei care in 1914 urca, alaturi de regele Ferdinand, pe tronul Romaniei – Maria. Sora mai mica a reginei Maria a Romaniei, Victoria Melita, s-a casatorit, la indemnul bunicii sale paterne, cu verisorul sau primar, Ernst Ludwig de Hessa-Darmstadt. A fost o casatorie foarte nefericita, care, la putin dupa moartea reginei Victoria, s-a incheiat prin divort. Victoria Melita s-a recasatorit mai tarziu cu verisorul sau primar pe linie materna, Marele Duce Kyrill al Rusiei (vezi Saptamana 10).
Legatura dintre casa de Hessa-Darmstadt si monarhia britanica s-a consolidat prin casatoria Marelui Duce Ludwig al IV-lea cu cea de-a doua fiica a reginei Victoria, principesa Alice (sora ducelui de Edinburgh si matusa reginei Maria a Romaniei). Unicul lor fiu, s-a casatorit, dupa cum aratam mai sus, cu sora reginei Maria a Romaniei, Victoria Melita, iar fiica cea mai mica a devenit ultima Imparateasa a Rusiei in urma casatoriei cu tarul Nicolae al II-lea.
Alexandra Feodorovna, nascuta principesa Alix de Hessa-Darmstadt |
Prima fiica a Marelui Duce Ludwig al IV-lea si a Marii Ducese Alice, Victoria, s-a casatorit cu principele Louis de Battenberg. Acest titlu a fost acordat urmasilor principelui Alexandru de Hessa-Darmstadt, care a incheiat o casatorie morganatica cu Contesa de Hauke. In urma primului razboi mondial, familia, stabilita la acea vreme in Regatul Unit, si-a transformat numele in Mountbatten datorita puternicelor sentimente anti-germane (vezi Saptamana 19). Principele Philip, actualul duce de Edinburgh si sotul reginei Elisabeta a II-a, este descendent al acestei familii, prin mama sa, principesa Alice de Battenberg, care s-a casatorit cu principele Andrei de Grecia & Danemarca. In 1947, inainte de casatoria cu, pe atunci, principesa Elisabeta a Marii Britanii, Philip si luat numele de Mountbatten si a devenit cetatean britanic, renuntand la drepturile sale dinastice ca membru al Familiei Regale elene.
Din aceeasi familie de Battenberg s-a tras si regina Luiza a Suediei, sotia regelui Gustav al VI-lea Adolf, precum si regina Victoria Eugenia a Spaniei, casatorita la inceputul secolului al XX-lea cu regele Alfonso al XIII-lea.
Tebelul genealogic de mai jos demonstreaza legatura de rudenie ce exista intre Principesa Mostenitoare a Romaniei si Casa de Hessa-Darmstadt:
Branza Philadelphia cu Consommé Glacé
Aceasta a doua reteta trimisa Principesei Margareta a Romaniei de catre Marele Duce Moritz de Hessa este un aperitiv foarte facil de pregatit.
Am batut cu mixerul continutul a doua cutii mici de Philadelphia simpla, pana cand branza a devenit o crema omogena. Am adaugat patru linguri mari de consommé de pui, putin gelatinizat, dupa care am amestecat bine cu mixerul.
Am impartit compozitia in mod egal, in boluri de sticla, am adaugat desupra cate doua linguri de consommé gelatinizat si am introdus bolurile la frigider.
La final, am decorat aperitivul cu putina pudra de curry si am servit alaturi de biscuiti sarati.
Reteta detaliata se afla in “Cartea regala de bucate”, Ed. Curtea Veche, Bucuresti 2010, pag. 117.