28.5.12

Jubileul de Diamant








Mai sunt 4 zile pana la evenimentele legate de Jubileul de Diamant al MS regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii de la Londra. Acest Jubileu va fi o sarbatoare imensa, care va cuprinde intreaga capitala britanica pe perioada a 4 zile. Din 1897 nu s-a mai sarbatorit un astfel de eveniment in Marea Britanie. Atunci regina Victoria, Imparateasa Indiei, sarbatorea sase decenii pe tron.
In 2 iunie (aniversarea incoronarii Reginei, care a avut loc in anul 1953), Majestatea Sa va participa la cursele de cai de la Epsom, alaturi de ASR Ducele de Edinburgh. Caii sunt o mare pasiune a Suveranei, cursele de cai fiind nelipsite din agenda regala, astfel ca acest eveniment este foarte potrivit pentru a da startul celebratiilor.
Duminica, in 3 iunie, va avea loc o mare procesiune pe fluviul Tamisa, la care vor participa sute de barci. Regina se va afla pe barca regala, alaturi de alti membri ai Familiei Regale, inclusiv ALR Ducele si Ducesa de Cambridge. In aceeasi zi vor avea loc petreceri stradale, in cadrul carora populatia este incurajata sa imparta masa cu vecinii, o sansa pentru ca intreaga comunitate sa petreaca timp impreuna si sa sarbatoreasca acest eveniment istoric, special.




Regina Elisabeta a II-a & stra-strabunica sa,
regina Victoria




Ziua urmatoare, in 4 iunie, BBC va organiza un concert extraordinar in fata Palatului Buckingham, concert la care vor lua parte nume consecrate ale muzicii britanice, de la Sir Paul McCartney si pana la Kylie Minogue. Peste un milion de oameni au participat la tombola care a desemnat cei 10 mii de participant la acest concert.
5 iunie marcheza finalul celebratiilor jubiliare. Ziua incepe cu un serviciu religios la Catedrala Sf. Paul, urmat de un pranz la Westminster si se termina cu o spectaculoasa defilare, in cadrul careia Regina si Ducele de Edinburgh vor calatori spre Palatul Buckingham in minunata caleasca de aur, trasa de 6 cai albi. Va fi, cu siguranta, momentul de apogeu al Jubileului. Odata ajunsi inapoi la Palat, intreaga Familie Regala va iesi la balcon pentru a saluta multimea si a admira avioanele care vor survola centrul Londrei.











Hungarian Pork Fillet





Daca saptamana trecuta prezentam o reteta “romaneasca”, azi am considerat de cuviinta sa prezint una ungureasca. Am fost incantat de aceasta reteta, mai ales ca sunt un mare amator de boia sau paprika, care este unul din condimentele mele favorite.
Am inceput prin a prepara un sos unguresc, lesco. Am calit doua cepe rosii pana cand au devenit aurii. Le-am luat de pe foc si am adaugat 3 lingurite de boia dulce si un pic mai mult de o lingurita de boia iute, amestecand bine (trebuie avut grija ca boiaua sa nu se arda deoarece devine foarte amara). Am adaugat rosii taiate cuburi (decojite) peste ceapa si boia, am condimentat cu sare si am intors tigaia la foc mic, cam jumatate de ora. La final, am adaugat ardei gras – rosu, verde si galben – taiat in cubulete si am lasat totul la foc potrivit, fara capac, pana cand ardeii s-au patruns.
Am taiat carnea de porc in felii subtiri, pe care le-am batut cu ciocanul de lemn, dupa care le-am sarat si le-am pregatit la gratar.
Cartofii i-am fiert in coaja, dupa care i-am curatat, i-am taiat in felii rotunde si i-am prajit in ulei, pana au devenit rumeni si crocanti.
Am servit gratarele de porc, alaturi de cartofi si sos lesco, morcovi si fasole verde.









Reteta detaliata se afla in cartea “A Taste of Mey”, publicata de The Queen Elizabeth Castle of Mey Trust, 2011, pag. 63 & 130.

21.5.12

Pranz Regal, Windsor 18.05.2012



La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc un eveniment de o insemnatate deosebita pentru Suverana britanica – pranzul oferit de Majestatea Sa celorlalti monarhi ai lumii cu ocazia Jubileului de Diamant. O intalnire asemanatoare a avut loc si acum 10 ani cand regina Elisabeta a II-a a sarbatorit 50 de ani pe tronul Marii Britanii, adica Jubileul de Aur. Astfel de evenimente sunt destul de rare in prezent, iar in cazul de fata, pranzul regal, a fost organizat asa incat sa preceada festivitatile ce vor avea loc in prima saptamana din iunie, cand Regina va sarbatori Jubileul alaturi de poporul sau.



Pranz Regal, Windsor 18.05.2012




Evenimentul a avut, dupa cum am observat, o insemnatate deosebita si pentru noi romanii. Pozitia MS regelui Mihai I, la dreapta Reginei Angliei, a consfintit pozitia de senioritate a Majestatii Sale printre capetele incoronate ale lumii, precum si relatia stransa si respectul reciproc ce exista intre Regina Angliei si Regele Romaniei. Nu voi insista asupra legaturilor de rudenie dintre cei doi intrucat am scris destul de mult pe acest subiect (vezi, spre exemplu, Saptamana 7 sau Saptamana 16), insa am vrut sa gasesc o explicatie pentru acesta decizie. Cu siguranta nimic nu se intampla neplanificat in cadrul unei astfel de intalniri, si, in general, tot ceea ce tine de evenimentele regale este amplu gandit si planuit, lucru valabil de la Castelul Windsor si pana la Palatul Elisabeta. Locurile in cadrul fotografiei au fost asignate din timp si au primit sanctiunea Suveranei, de altfel etichetele cu numele fiecarui invitat se pun in mod normal pe jos, in dreptul fiecarui scaun sau loc, iar in poza oficiala de la Windsor aceste etichete pot fi vazute pe podea (ma mir ca nu a existat un paj care sa le adune…). Trebuie mentionat, si acest lucru reiese clar din multe dintre postarile mele precedente, ca regina Elisabeta a II-a este strans inrudita si cu celelate Case Regale europene, cu Regina Danemarcei si cu Regele Norvegiei de exemplu, care desi sunt inca pe tron, nu au fost asezati in imediata apropiere a Reginei. Regele Mihai I sarbatoreste in 2 luni 75 de ani de la urcarea pe tronul Romaniei, la moartea regelui Ferdinnad, iar Simeon al II-lea al Bulgariei se apropie de a 70-a aniversare a succesiunii sale la tronul vecinilor din sud. Consider ca aceasta a fost logica din spatele fotografiei oficiale.
Pentru Romania vizibilitatea la acest nivel este de nepretuit si MS Regele, ALR Principesa Mostenitoare si principele Radu, precum intreaga Casa Regala merita intreaga noastra recunostinta pentru munca neobosita de promovare a imaginii tarii noastre. Este la indemana oricui sa priceapa ca de o astfel de reprezentare are nevoie Romania, iar clasa politica nu este capabila sa ne-o ofere. Casa Regala in deplineste aceasta functie de nenumarate ori pe an, in cadrul unor evenimente mai mult sau mai putin mediatizate in tara, la un nivel de elegant si o constanta din care noi toti putem invata. Personal, am avut un sentiment de mare mandrie la vederea MS Regele si a ASR Principesa Mostenitoare.
Presa a insistat destul de mult asupra controverselor legate de acest pranz regal. Bineinteles ca acesta si este rolul presei, pana la urma. Ce este important de retinut este faptul ca Regina respecta cu sfintenie pozitia sa de monarh constitutional, iar invitatiile au fost facute in urma consultarii Foreign Office-ului. Micile demonstratii din fata Palatului Buckingham nu fac decat sa intareasca democratia si libera exprimare, concepte care stau in centrul activitatii monarhilor europeni. Zvonuriloe conform carora regele Constantin al II-lea al Greciei nu avea sa fie invitat pentru a evita jignirea Guvernului elen au fost ridicole. Dincolo de faptul ca Grecia nu prea are un Guvern care sa poata fi jignit la momentul de fata, cred ca aceasta tara trebuie sa se ocupe de treburi mult mai importante acum. Constantin al II-lea este foarte apropiat de Regina Angliei. El traieste de multi ani in exil la Londra si este nasul de botez al principelui William de Wales (MS Regele Greciei este si nasul Principesei Mostenitoare a Romaniei). A fost, insa, foarte trista absenta surorii monarhului elen, MS regina Sofia a Spaniei, de la acest eveniment. Dincolo de pozitia oficiala a Guvernului spaniol, sotia Regelui Spaniei a fost pusa din nou intr-o situatie delicata si chiar jenanta. Este interesant ca Guvernul iberic a fost de acord cu vizita suveranilor spanioli in Ceuta si Melilla de acum cativa ani, in ciuda protestelor Marocului.



Romanian-Style Baked Pork Chops



Am fost surprins placut sa gasesc aceasta reteta de cotlet de porc la cuptor in stil romanesc in cartea A Taste of Mey. Cu siguranta nu am mai incercat vreodata o astfel de reteta si la noi in familie nu am pregatit, in mod traditional, ceva asemanator. Mi s-a parut insa reteta perfecta de inceput.
Am luat 4 bucati de cotlet de porc si le-am condimentat pe ambele parti.
Am taiat o cepapa alba in felii subtiri pe care le-am calit in ulei de masline pana s-au rumenit, adaugand la final boia de ardei dulce si piper.
Am pus carnea de porc intr-o tava, am adaugat peste ceapa calita si zeama dintr-un borcan de compot de caise. Am taiat jumatatile de caise din compot in felii subtiri si le-am pus deasupra feliilor de cotlet.
Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am introdus-o la cuptor pentru 1 ora la 180⁰C, dupa care am luat jos folia si am mai lasat carnea la cuptor pentru cateva minute pentru a se rumeni.
Am servit cotletul de porc cu caise alaturi de cartofi piure si morcovi cu mazare proaspata.
Este o reteta excelenta: aroma dulce a caiselor si a cepei calite merge foarte bine cu carnea de porc perfect rumenita si frageda. Merita incercat!





La pranzul regal de la Castelul Windsor, bucatarul Reginei a pregatit un aperitiv de sparanghel cu ou fiert, felul principal a fost miel cu garnitura de cartofi, anghinare, mazare, morcovi, fasole verde si varza cu salata de rosii si busuioc, pe cand la desert s-au servit capsuni prospeti cu o sralota de vanilie.




Reteta detaliata se afla in cartea “A Taste of Mey”, publicata de The Queen Elizabeth Castle of Mey Trust, 2011, pag. 63.

14.5.12

A Taste of Mey







Castelul Mey, Scotia



Incep azi un nou “proiect”, unul oarecum diferit de ceea ce am facut mai inainte in conexiune cu Cartea regala de bucate a Principesei Mostenitoare a Romaniei. Am vrut sa raman in aceeasi sfera a bucatelor regale pentru ca ma bucura orice oportunitate de a scrie despre aceste doua captivante subiecte: principiul monarchic ramane ceva in care cred cu tarie, iar incercarea retetelor este poate ceva mai putin decat o pasiune, insa ma relaxeaza si in acelasi timp imi aduce satisfactii. O sa am o abordare mult mai flexibila fata de acest proiect, ceea ce imi va permite o mai mare libertate si va pune mai putina presiune pe timpul meu liber care oricum pare sa se ingusteze treptat.

In timp ce eram inca la lucru cu retetele publicate de ASR Principesa Margareta, am avut sansa sa descopar o noua lucrare, publicata anul trecut in Regatul Unit. Cartea se numeste A Taste of Mey si a fost editata de Christina Murray, in favoarea The Queen Elizabeth Castle of Mey Trust. Aceasta fundatie se ocupa intretinerea si conservarea Castelului Mey, resedinta privata a Reginei Elisabeta, Regina-Mama, aflat in partea de nord a Scotiei. Este oarecum mai putin cunoscut faptul ca acest castel, dupa cum ne informeaza chiar Introducerea scrisa de Ducele de Rothesay (titlul scotian al Printului de Wales), a fost singura casa aflata vreodata in proprietatea personala a Reginei-Mama a Marii Britanii, in lunga sa viata de peste un secol.








Cartea este de o calitate deosebita, contine un numar impresionant de retete – unele favoritele reginei Elisabeta, altele asociate doar cu acest loc special. La fel ca si Cartea regala de bucate, A Taste of Mey is propune mult mai mult decat a insira niste simple (sau mai putin simple) retete. Lucrarea contureaza imaginea unui loc deosebit si re-creeaza o atmosfera. Fiecare reteta este ca o piesa dintr-un joc de puzzle, iar amintirile si anecdotele completeaza tabloul. Majoritatea retetelor au un specific britanic. Unele, cu siguranta, nu voi putea sa le prepar datorita imposibilitatii de a procura ingredientele necesare. Cu toate acestea, ma voi stradui sa fac cat mai multe dintre ele si sa ma bucur la maxim de aceasta noua “aventura”.