6.3.12

Saptamana 60

Castelul Balmoral, Scotia




Balmoral este resedinta privata a reginei Elisabeta a II-a in Scotia, locul unde ea isi petrece an dupa an vacanta de vara/toamna. Resedinta oficiala a Reginei din Scotia se afla in capitala Edinburgh, la Holyrood House (vezi  Saptamana 5). La fel ca si in cazul Osborne House (vezi Saptamana 50), Balmoral a fost cumparat de regina Victoria si consortul sau, Albert, si transformat (cladirea originala a fost demolata) pentru a raspunde nevoilor unei familii in crestere.
Regina si printul Albert vizitasera pentru prima oara Scotia la putin timp dupa nunta lor si au ramas impresionati de peisajele zonei. De altfel, pentru tot restul vietii sale, regina Victoria a avut o legatura foarte puternica cu Scotia si o mare admiratie pentru locuitorii sai. In special dupa moartea Printului Consort, Victoria a petrecut perioade lungi la Balmoral (chiar si 4 luni pe an), Windsor si Osborne incercand sa evite, pe cat posibil, Londra si Buckingham Palace, spre disperarea ministrilor sai.



Viitoarea regina a Romaniei (stanga, jos), alaturi de
mama si surorile sale, regina Victoria si fiica sa,
imparateasa Germaniei, la Balmoral



Disperarea nu pare sa fi fost doar a ministrilor, ci si anumiti membri ai familiei sale erau cateodata “speriati” de invitatiile primite pentru a se alatura Reginei la resedinta sa din nord. Chiar si in corespondenta dintre Maria a Romaniei si mama sa, reprodusa in volumul Dearest Missy, aflam despre groaza cu care Ducesa de Edinburgh & Saxa-Coburg-Gotha privea o astfel de calatorie in 1899. Este foarte probabil ca unul dintre motivele care stateau la baza acestei atitudini sa fi fost “celebra” clima scotiana, care, din proprie experienta, nu este cea mai invigoranta, indiferent de sezon.


Regina Victoria la Balmoral,
alaturi de servitorul ei John Brown



Balmoral apare mai putin in scrierile Mariei a Romaniei, spre deosebire de Osborne sau Windsor, desi, copil fiind, a vizitat-o de multe ori pe Regina-Bunica, alaturi de mama si surorile sale, in Scotia. Sunt convins ca, si acest lucru trebuie sa fie adevarat pentru majoritatea nepotilor reginei Victoria, Osborne trebuie sa fi fost un loc mult mai palpitant datorita vremii mai blande si a proximitatii plajei.



Regina Victoria la Balmoral, alaturi de viitorul Edward al VII-lea
si Tarul & Tarina Rusiei, Nicolae al II-lea si
Alexandra, nepoata sa



In ziua de azi, Balmoral este un loc de refugiu pentru Casa de Windsor, un loc in care inclusiv actuala Regina poate sa aiba putina pace si liniste, chiar daca activitatile de zi cu zi nu se opresc, iar Regina primeste cu aceeasi periodicitate cutiile rosii ce contin actele oficiale de stat. Alaturi de Sandrigham House, in Norfolk, initial resedinta Unchiului Bertie, dupa cum il numea Maria a Romaniei pe viitorul Edward al VII-lea (primul fiu si succesorul reginei Victoria), Balmoral este proprietatea privata a suveranei britanice, spre deosebire de Buckingham Palace, Windsor sau Holyrood, care sunt toate resedinte oficiale, apartinand statului.


Elisabeta a II-a in gradinile
Castelului Balmoral, Scotia





Pumpkin flan




Aceasta ultima reteta trimisa de principesa Sofia imi aduce aminte de sarbatoarea de Thanksgiving, celebrata in SUA in fiecare a patra zi de joi din luna noiembrie. Gustul de dovleac copt este o traditie in cadrul aceastei sarbatori.
Flan este un tip de desert pe care l-am incercat prima data tot in SUA, sub acest nume, fiind nelipsit din meniurile restaurantelor cu specific mexican. In bucataria britanica are un inteles oarecum diferit, iar la noi pot sa zic ca un tip de flan este clasica noastra budinca de zahar ars.
Pentru reteta de pumpkin flan am inceput prin a fierbe dovleacul in apa cu putina sare pana cand a devenit moale. L-am scurs de apa si l-am zdrobit cu furculita.
Separat am batut ouale, zaharul brun cu smantana dulce, scortisoara si nucsoara. Am adaugat acest amestec deasupra dovleacului, am amestecat bine, dupa care am turnat compozitia intr-o tava cu inel (unsa in prealabil cu unt) si am pus-o la cuptor pentru aproximativ trei sferturi de ora.
Sunt total de acord cu Principesa Mostenitoare: este un desert care merge foarte bine in zilele friguroase de iarna. Se poate servi atat rece, cat si cald.







Reteta detaliata se afla in “Cartea regala de bucate”, Ed. Curtea Veche, Bucuresti 2010, pag. 65.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu