13.3.12

Saptamana 61

Blazonul casei princiare de
Hohenlohe-Langenburg




In postarile mele trecute am vorbit destul de mult despre prima sora a reginei Maria a Romaniei, Victoria Melita (Vezi Saptamanile 10, 38 & 39), datorita relatiei speciale pe care au avut-o de-a lungul vietii. In saptamana aceasta, as vrea sa scriu cate ceva despre a doua sora a sa – Alexandra.
Alexandra Luiza Olga Victoria de Edinburgh & Saxa-Coburg-Gotha s-a nascut in Coburg, la Castelul Rosenau, resedinta favorita a mamei sale, in 1878.



Principesa Mostenitoare a Romaniei (Missy)
&
Principesa de Hohenlohe-Langenburg (Sandra)



Cu siguranta nu la fel de frumoasa ca si sora ei mai mare, Alexandra, cunoscuta in familie ca Sandra, a avut insa parte de cea mai fericita casnicie, in comparatie cu celelalte surori ale sale. Drumul catre altar nu a fost lipsit de complicatii, lucru ce apare evident si in corespondenta dintre Maria a Romaniei si mama sa, publicata in Dearest Missy, de catre Diana Mandache.
Sandra avea sa se casatoreasca cu principele Ernest de Hohenlohe-Langenburg, in ciuda parerilor nefavorabile ale bunicii sale, regina Victoria, si ale tatalui sau, Ducele de Edinburgh & Saxa-Coburg-Gotha, care considerau varsta miresei prea frageda, iar familia mirelui nu destul de elevata ca si statut. Ducesa de Edinburgh a fost de alta parere, odata ce l-a cunoscut mai bine pe Ernest, si, intr-un final, a acceptat casatoria dintre cei doi.



Prinipele & Principesa de
Hohenlohe-Langenburg



Impotrivirea reginei Victoria fata de aceasta alianta poate fi considerata cel putin ciudata. Este binecunoscut faptul ca e a fost adepta casatoriilor fiicelor sale cu familii mai putin proeminente, cum e cazul principeselor Helena sau Beatrice, atata vreme cat aceste aliante insemnau ca ele vor putea ramane aproape de mama lor. De altfel, principesa Beatrice a ramas ca un fel de secretara a mamei sale pana la moartea acesteia, iar daca Schleswig-Holstein era o dinastie cat de cat respectata, familia de Battenberg, rezultata dintr-o mezalianta, nu poate fi considerata cu nimic mai presus decat casa de Hohenlohe-Langenburg, chiar daca a incheiat niste casatorii stralucite incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
In al doilea rand, Ernest era inrudit cu regina Victoria, fiind nepotul surorii vitrege a acesteia, Feodora. (Mama reginei Victoria fusese prima data casatorita cu Principele de Leiningen, cu care a avut un fiu si o fiica – Carl Frederick & Feodora. A ramas vaduva in anul 1814 si s-a recasatorit in 1818 cu Ducele de Kent cu care a avut o singura fiica, viitoarea regina Victoria a Marii Britanii & Irlandei, nascuta in 1819)
Dupa cum aratam la inceput, mariajul s-a dovedit a fi reusit, iar cuplul princiar a avut 5 copii. Statutul lor social s-a schimbat radical dupa moartea Ducelui Alfred, in anul 1900, cand Ernest a devenit regent in numele noului Duce de Saxa-Coburg-Gotha, Carol Edward, care era minor. Fiiul si mostenitorul Sandrei, principele Gottfried s-a casatorit cu principesa Margarita de Grecia & Danemarca, sora actualului Duce de Edinburgh, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii & Irlandei de Nord.





Sos de mango cu somon la cuptor





Singura reteta trimisa Principesei Mostenitoare de catre principia Maria, sora sa cea mai mica, este una dintre favoritele mele din intreaga carte.
Am inceput prin a curata de coaja si a scoate samburele de la un fruct mango. Exact asa cum arata si Prinicpesa Mostenitoare in Cartea regala de bucate, acesta nu este cel mai facil proces. Am taiat fructul de mango in cuburi si l-am amestecat cu cozile de la o ceapa verde, patrunjel proaspat tocat, o lingurita de marmelada de afine, un usturoi pisat, sare, piper negru si zeama de la o lamaie verde, dupa care l-am introdus la frigider.
Am spalat somonul, l-am asezonat cu sare, piper negru si putina zeama de lamaie verde, dupa care l-am introdus la cuptor, la 260⁰C, pentru 13 minute. Am folosit hartie de copt pentru prima data si a fost o idee excelenta, intrucat pestele s-a desprins perfect de piele.
Am servit filé-ul de somon pe o frunza de salta verde cu sosul de mango desupra si am ornat cu o felie de lamaie verde. Este un fel de mancare extrem de gustos, sanatos si usor/rapid de pregatit. Il recomand, din suflet!












Reteta detaliata se afla in “Cartea regala de bucate”, Ed. Curtea Veche, Bucuresti 2010, pag. 68-69.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu